Първото по рода си национално състезание по медиация ще се проведе след броени дни във Варна.


Първото по рода си национално състезание по медиация ще се проведе след броени дни във Варна.Събитието се организира на 16 и 17 Ноември от Център за разрешаване на спорове по време на Дните на медиацията във Варна, организирани от Институт по медиация и извънсъдебно разрешаване на спорове и Окръжен съд- Варна.

Това, което прави състезанието толкова значимо е възможността младите хора да се включат пряко в един интересен и изключително ефективен начин за разрешаване на реални житейски спорове.

Предвидено е преди състезанието участниците да получат специална подготовка, за да се сдобият с практически техники и система за разрешаване на конфликти, които след това ще могат да приложат както в професията си, така и в живота.

Освен това те ще могат да изпитат и да покажат своите преговорни знания и творчески умения за излизане от един конфликт по печеливш за двете страни начин.
Медиацията е най-подходящата техника за разрешаване на конфликтите, основаваща се на принципа "Аз печеля, ти печелиш“ и е хубаво младите хора да я владеят, смятат организаторите.

В първото по рода си състезание по медиация за студенти участие ще вземат 20 отбора от големите университети в страната: Софийски университет, Нов Български университет, Великотърновски университет, Пловдивски университет, Медицински университет- Варна, Технически университет- Варна, Варненски свободен университет, Икономически университет- Варна, Русенски университет.

Студентите, които ще се борят за първото място са от разнородни специалности, като: Право,  Бизнес информационни технологии, Международни отношения, Информатика и компютърни науки, Международен бизнес мениджмънт, Публична администрация, Здравен мениджмънт, Социален мениджмънт и други.

Албена Комитова, част от “Център за разрешаване на спорове”, който организира събитието, споделя:
„Това ще бъде живо преживяване на един интересен и изключително ефективен начин за разрешаване на реални житейски спорове.         
                                                                               Представете си състезание по кану-каяк. В което обаче задачата е хем да пристигнеш пръв, хем другият да не е зад теб и да не остане победен.“

По думите й състезанието е насочено към студентите, защото те са тези, които най-бързо възприемат и прилагат директно научените неща.

Отборите, които ще се състезават помежду си, ще са в състав от адвокат и клиент. Целта е всеки да получи максимално добър резултат за себе си и едновременно изгоден изход от спора и за двете страни. 

Медиаторите ще мога да помагат на отборите с творчески решения, но нямат право да дават предложения и да се месят в решението.

Състезанието ще протече в два кръга, като накрая ще бъдат избрани 6 финалисти.

Това ще са 3 медиатори и 3 екипа адвокат-клиент- съответно на първо, второ и трето място.

Всеки участник в състезанието по медиация за студенти ще получи отличително удостоверение за участието си.
Медиаторът и екипът адвокат-клиент, класирани на първо място, ще бъдат наградени с безплатно сертифициращо обучение по медиация.

Официалното награждаване на финалистите ще бъде на 17 ноември във Варна, когато за втора поредна година ще се отбележи едно голямо събитие- Ден на медиацията.
Денят на медиацията се организира от Институт по медиация и извънсъдебно разрешаване на спорове, Варненски Окръжен съд и Център за разрешаване на спорове.