На 11 ноември 2016 г. във Варна се отбеляза Ден на медиацията.


На 11 ноември 2016 г. във Варна се отбеляза Ден на медиацията.

Кампанията се организира от Център за обучение на медиатори „Итера Академи“, Център за разрешаване на спорове- гр. София и Център по медиация към съдебен район на Окръжен съд- Варна и има за цел популяризиране на този нов, но извънредно ефективен начин за извънсъдебно решаване на спорове.

Събитието започна в 9.30 часа в зала 3 на хотел „Черно море“, а входът бе свободен.

Специални гости бяха Областният управител- Стоян Пасев, Председателят на Общински съвет- Варна-  Тодор Балабанов, Зам.- председателят на Апелативен съд Варна- Милен Славов, съдии от Окръжен и Районен съд, съдебните институции, Варненската адвокатска колегия, университетската общност, системата на средното образование, неправителствените организации и бизнес организации.

Събитието откри г-жа Елена Кулева, пресаташе на Окръжен съд- Варна.
„Здравейте и добре дошли на всички. Днес отбелязваме първия за Варна Ден на медиацията. Животът ни, изпълнен с конфликти, често породени от липса на информация или от шум в комуникацията, може да бъде многократно облекчен именно чрез медиацията.
Днешният ден е ден на медиацията поради един конкретен повод- Центърът за медиация към съдебния регион във  Варна става на една година.
Давам думата на съдия Марин Маринов.

Марин Маринов, председател на Окръжен съд- Варна:
„Добър ден на всички. Благодаря ви, че сте тук! Наистина извървяхме труден път, когато трябваше да създаваме този Център. Не знаехме как ще се получи и какво точно ще постигнем като резултат. Днес, на първата годишнина на Центъра за медиация към Окръжен и към Районен съд Варна отчитаме резултати, които ни дават добри перспективи и ни правят оптимисти. Благодаря на всички, които уважиха събитието, защото сме наясно, че каквито и резултати да отчитаме ние, ако медиацията не стане начин на мислене, ако не стане в един бъдещ момент и култура, нещата няма да се получат по начина, по който ние искаме.

По повод на това, което ние постигнахме, искам да изкажа специални благодарности на колегите на съдилищата във Варна, които прегърнаха идеята. Специално благодаря на онези 15 медиатори към Центъра за техните усилия и ентусиазъм. Благодаря и на нашите партньори от Центъра за разрешаване на спорове- София, които сами ни намериха, разбирайки какво сме направили и предложиха партньорството си. Благодарение на това партньорство за по-малко от 6 месеца повече от 25 съдии във Варна бяха обучени в препращане към медиацията. Надяваме се това партньорство да продължи.”

Ерна Якова, председател на Районен съд- Варна:
„Уважаеми дами и господа, с удовлетворение съм на тази среща днес, защото работата, която свършихме за една година в Центърът за медиация към съдилищата в района на град Варна има своето числово изражение, така че да покажем всъщност как тръгнахме от нулата, а днес можем да кажем, че 55 медиационни срещи бяха свършени в този Център. 1/3 от тях бяха успешни. Това със сигурност е постижение, тъй като е факт, че две спорещи страни пожелаха да отидат на медиационни срещи, проведоха по една или две срещи и след това завършиха с успех и подобряване на комуникацията помежду си. Това е доказателство, че съдебната медиация има място в нашия град. Смятам, че тя ще се разраства благодарение на съдиите и служителите, които отделиха от времето си. И не на последно място, моите лични благодарности към медиаторите, които поведоха начинанието. В рамките на една година в нашия Център се проведоха много медиационни срещи и то доста успешни. Всички наши 15 медиатори работиха от сърце, за да можем ние да застанем и да кажем пред вас, че съдебната медиация има почва във Варна. Това е една кауза, около която се обединихме всички и се надявам през следващите години тя да се развива.”

Лиляна Савова- управител на Център за обучение на медиатори „Итера Академи“, организатор на събитието :
„Здравейте на всички. Център за обучение на медиатори „Итера Академи” обучава медиатори през последната една година. Обучили сме близо 80 човека и сме ги сертифицирали и те вече са регистрирани в Министреството на правосъдието. „Итера” е и първият частен център за медиация във Варна. Създадохме го преди близо 10 години. За мен е истинско удоволствие това събитие, тъй като то обедини усилията на Окръжен съд- Варна, Районен съд- Варна, на общинските и държавни институции в града ни, на Българска търговско промишлена палата, на Агенцията за малки и средни предприятия, неправителствени организации и частни фирми. Председателят на Общински съвет- Варна е тук, областният управител г-н Пасев, също. Благодарим ви за подкрепата. Имаме да извървяваме дълъг път. Денят, в който сте създали съдебния Център за медиация и който ние, другите медиатори възприемаме вече като Ден на медиацията във Варна, е деня на Свети Мина- покровителя на семейството. Мисля, че това също не е случайно. Честит празник на всички!
Надявам се, че дълги години, съвместно всички медиатори и медиаторски организации във Варна ще провеждаме и отбелязваме заедно този ден. Благодаря!”

Албена Комитова- Център за разрешаване на спорове- гр. София:
„Ние двете със Севдалина представляваме Център за разрешаване на спорове гр.София. Винаги съм мечтала да живея във Варна, защото винаги, когато съм идвала тук всичко ми е изглеждало слънчево и красиво. Днес, Варна отново ми изглежда по-модерна от София и по-слънчева във всяко едно отношение. Ние със Севдалина сме от създателите на първия съдебен център в Европа. Когато преди пет години създадохме такъв съдебен център в София, през 2011 години с резолюция на Европейския парламент, този център беше посочен като един много добър пример за развитие на медиацията в Европа. Пет години по-късно и една година живот на Центъра по медиация към варненския Районен  и Окръжен съд, резултатите са в полза на Варна. Севдалина може да потвърди този факт със цифри.”

Севдалина Александрова- Център за разрешаване на спорове- гр. София:
„Аз съм човекът с цифрите. На първо място тези цифри, които съобщи г-жа Якова, искам да ви кажа, че са много близо до цифрите на София, дори в шестата й вече година. Направих си труда да проверя съотношението на гражданските и търговските дела по принцип в София и във Варна. От отчетите на ВСС се вижда, че тяхното съотношение е 1 към 8, т.е. във Варна се водят 8 пъти по-малко и на фона на това имате цифри за медиацията, които са доста близки до тези в София. Моите големи поздравление за това. Второто нещо, което искам да кажа е съпоставката в световен план. Какво се случва? Миналата седмица ни гостуваха двама американци, единият от които федерален съдия , а другата дама отговаря за програмите по съдебна медиация във всички щати в Америка. Те казаха, че има няколко фактора за успех на една съдебна програма и трябва да ви кажа, че във Варна всички те са изпълнени. От тук нататък заявката за Варна е не просто да сте лидери в България, ами да сте един от примерите според световните модели. Ще ви кажа и кои са тези фактори. На първо място е ангажирано ръководство. Изключително рядко в света се случва да имаме толкова ангажирано ръководство на ниво председателите и зам.-председателите на съдилищата. Това са фактите. На второ място, имаме толкова всеотдайни съдии. В България имаме 25 всеотдайни и препращащи съдии. На трето място са добре подготвените медиатори. Дори във Варна имаме нещо повече, имаме ангажимента на общността. Аз в дванадесет годишния си опит в медиацията никога не съм виждала събрани на едно място представители на общински съвети, областна управа, търговски палати, организации, съда, адвокати и университети. Отново моите адмирации за Варна.

Албена Комитова:
„ В началото на събитието някой каза: „Варна- столица на медиацията в България.” Защо не? Има много силна заявка за това.”

Тодор Балабанов, Председател на Общински съвет- Варна:
„Уважаеми дами и господа, добър ден! За мен е удоволствие да съм тук и благодаря на организаторите за поканата да присъствам на този форум. Искам да изразя своята пълна подкрепа за това, което правите. Варна е пример за едно много добро сътрудничество между съдебните институции и неправителствените организации. Аз съм убеден, че тези съвместни усилия ще доведат до още по-добро популяризиране на медиацията. Както всички знаете, тя е един от най-успешните методи за разрешаване на спорове. Още веднъж имате нашата подкрепа в това отношение. Благодаря!”

Стоян Пасев- Областен управител на област с административен център Варна:
„Уважаеми магистрати, колеги, гости, представители на бизнеса, аз съм изключително радостен да присъствам на тази първа годишнина. Чувствам се като медиатор, наистина. В работата, която работя мисля, че това е основната идея. Направил съм над 300 споразумения с институциите и с Община Варна. Намаляха и делата. Нямаме нито едно дело с Община Варна.
Искам да поздравя всички вас за това, което правите. Тези двете дами от София спокойно можем да ги вземем във Варна, да рекламират града ни. Аз по-впечатляващо представяне на Варна не съм слушал, а вярвайте ми присъствам ежедневно на форуми. Искам да поздравя всички с днешния празник- Свети Мина и мисля, че медиацията е в основата. Благодаря!”

Иван Табаков- председател на Варненската търговско-индустриална камара:
„Уважаеми дами и господа, аз съм изключително благодарен, че установихме още в самото начало доверие между съдебните институции в града. Много съм радостен от всички положителни резултати и действия, които са се случили във Варненския съдебен район. Като организация на бизнеса, сътрудничим с Българската търговско- промишлена палата. Тя също полага усилия в тази област. Също имаме създаден Център за медиация към Търговската палата. Радвам се, че ние като организация сме част от това сътрудничество, което дава положителни резултати. Честит първи рожден ден на медиацията и да си пожелаем да продължаваме все така!”

Свилен Крайчев- Българска Морска камара:
„Благодаря на организаторите за поканата и честит първи рожден ден на медиацията. Ние направихме Център за медиация към Морската камара. Направихме го, защото видяхме,че има проблеми в нашата общност и когато решихме по какъв начин да помогнем на наши колеги да решават проблемите си, се допитахме до различни организации и до г-н Табаков и взехме това решение да създадем този център. В този морски бизнес много от казусите се базират на международното морско право, което за съжаление в България не е чак толкова застъпено. Първите ни впечатления са, че наистина има проблеми и хората се нуждаят от защита. Аз се надявам тези центрове по медиация да продължават да работят, защото те наистина защитават хората и им помагат. Даже ми хрумна една идея да направим обща асоциация, организация, в която да си разменяме мненията. Благодаря!”

След тържествената част бе проведена демонстрация на симулирана медиация по реален казус с участието на медиатори от Център за обучение на медиатори „Итера Академи“ и Център  по медиация към съдебен район на Окръжен съд-Варна.